Kapusta z grochem i boczkiem

Składniki na 6 porcji: 1 kg kiszonej kapusty, 50 dag wędzonego boczku (najlepiej niezbyt tłustego), 1 szklanka żółtego grochu łuskanego, 2 duże cebule, 2 łyżki mąki pszennej, sól, pieprz, kminek (najlepiej w całości, ewentualnie mielony), 1 łyżka suszonego majeranku, 2-3 łyżki oleju.

1. Groch umyć, namoczyć na noc. Następnego dnia przepłukać i ugotować w świeżej wodzie. Pod koniec gotowania osolić, odcedzić.

Reklama

2. Kapustę kiszoną odcisnąć, pokroić (jeśli jest bardzo kwaśna, przepłukać) i ugotować w małej ilości wody, odparować. Cebulę posiekać drobno, boczek pokroić w słupki.

3. Na oleju zeszklić cebulę, dodać boczek, usmażyć, oprószyć mąką, przesmażyć, dodać groch i kapustę. Dobrze wymieszać, dodać majeranek i kminek, doprawić.

Przygotowanie: ok. 60 minut

Nasza rada

Tę smaczną, sycącą kapustę można zaserwować jako danie obiadowe, ale wtedy podaj do niej ziemniaki piure lub pieczone.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Grillowanie to jedna z popularniejszych form spędzania wolnego czasu w plenerze. Jest rozrywką nie tylko lubianą, ale też pełniącą ważną funkcję społeczną – wszak nic tak nie integruje jak wspólne... więcej