Karkówka na ostro mocno przyprawiona chili

Składniki na 4 porcje: ·80 dag karkówki wieprzowej Na marynatę: ·1 czerwona papryczka chili ·1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina (100 ml) ·1 czerwona cebula ·2–3 ząbki czosnku ·3 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich ·5–6 łyżek oliwy sól, pieprz

Mięso opłucz, wytrzyj do sucha, pokrój w poprzek włókien na 4 równe kotlety. Lekko rozbij je dłonią. Cebulę obierz, zetrzyj na tarce o małych otworach. Chili rozetnij, czubkiem noża usuń pestki. Strączek opłucz i drobniutko pokrój.

Reklama

Czosnek obierz, posiekaj, rozetrzyj z odrobiną soli. Wymieszaj z oliwą oraz suszonymi ziołami. Dodaj cebulę i chili. Dolej wino. Marynatę dobrze wymieszaj. Posmaruj nią kotlety z obu stron. Mięso włóż do miseczki. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 3 godziny. W czasie marynowania kotlety kilkakrotnie obracaj.

Zamarynowane mięso ułóż na aluminiowych tackach. Połóż na grillu. Piecz nad rozżarzonymi węglami 10-15 minut. Potem obróć i posmaruj marynatą. Grilluj jeszcze ok. 10 minut, aż kotlety zarumienią się z obu stron. Podawaj z ziemniakami.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Naj
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag wieprzowiny, olej, 2-3 łyżki przyprawy do kebaba, kilka pomidorków rzymskich, 1 ogórek, sól, seler naciowy, pół małej sałaty rzymskiej, 4 tortille, sos chili, pieprz. więcej