Karkówka z boczkiem i papryką

SKŁADNIKI: 1 kg schabu karkowego bez kości, pół strąka papryki czerwonej, pół strąka papryki żółtej, 30 dag wędzonego boczku (w plasterkach), 2 ogórki kiszone, łyżka bułki tartej, sól, pieprz, słodka papryka, granulowany czosnek, majeranek.

1 Mięso umyj, osusz, przekrój tak, aby powstał duży płat. lekko rozbij tłuczkiem, aby nie uszkodzić mięsa. Natrzyj solą, pieprzem, czosnkiem, papryką, majerankiem. Owiń w folię i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, a jeszcze lepiej na całą noc.

2 Papryki oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w kostkę. Kiszone ogórki osącz z soku i także drobno pokrój. Wymieszaj przygotowane składniki, wsyp bułkę tartę, jeszcze raz wymieszaj.

Reklama

3 Rozłóż płat mięsa. Na całej powierzchni rozłóż plasterki boczki, potem równo farsz. Ściśle zwiń w rulon, boki rolady zepnij wykałaczkami lub obwiąż pieczeń lnianą nitką.

4 Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, podlej niewielką ilością wody. Nakryj. Wstaw do gorącego piekarnika. Piecz 1,5 godziny minut w temp. 180˚C. Po 40 minutach przewróć mięso na drugą stronę.

5 Wyjmij pieczeń, odstaw, aby ostygła. Pokrój na zgrabne porcje. Ułóż na liściach sałaty, udekoruj resztkami papryki. Podaj na zimno na przystawkę. Do farszu możesz także dodać podsmażone pieczarki, cebulę, kawałek kiełbasy.

Agnieszka Rybak z Pruszcza Gd.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Takie jest życie

Zobacz również

  • Składniki: 2 główki czosnku, 6 łyżek oliwy, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, 3 pomidory, 2 cebule, 1 łyżka musztardy, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji. więcej