Karkówka z jabłkami

Skład na 5 porcji: ● 750 g karkówki ● 500 g kwaskowych jabłek ● szklanka świeżej lub mrożonej żurawiny ● 1 cebula ● 2 łyżki masła ● 1 łyżka suszonego i kilka gałązek świeżego majeranku ● sól ● pieprz ● tłuszcz do pieczenia

1. Karkówkę czyścimy, myjemy, osuszamy, kroimy w plastry. Obraną cebulę siekamy, umyte, nieobrane jabłka kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne, żurawinę przebieramy, myjemy.

2. Na średnio rozgrzanym tłuszczu obsmażamy mięso z obydwu stron na lekko złoty kolor. Prószymy solą i pieprzem, przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Reklama

3. Na pozostałym na patelni tłuszczu szklimy cebulę, dodajemy ćwiartki jabłek i żurawinę. Chwilkę dusimy, doprawiamy majerankiem, następnie przekładamy od naczynia z mięsem.

4. Pieczeń posypujemy pokrojonym na kawałeczki masłem, wstawiamy na 35-40 minut do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Mięso i jabłka układamy na półmisku, polewamy sosem z żurawiną i dekorujemy listkami majeranku.

Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji 4,40 zł

Wartość odżywcza jednej porcji 330 kcal Białko 13 g/Tłuszcz 6 g/Węglowodany 48 g

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 2 główki czosnku, 6 łyżek oliwy, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, 3 pomidory, 2 cebule, 1 łyżka musztardy, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji. więcej