Karkówka z papryką

Składniki na 6 porcji: 80 dag schabu karkowego, 4 łyżki oleju, 1 łyżka jasnego sosu sojowego, 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny, chili w proszku, 3-4 średnie cebule, 1 strąk czerwonej papryki, 1 strąk żółtej papryki, kilka liści sałaty, pomidorki koktajlowe do dekoracji.

1 Schab karkowy opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym, pokrój w kostkę. Przygotuj marynatę do mięsa. Olej wymieszaj z sosem sojowym. Dodaj przyprawę do wieprzowiny oraz mielone chili do smaku.

2 Mięso polej marynatą. Wymieszaj starannie tak, by całe mięso pokryło się aromatycznym olejem. Naczynie z mięsem przykryj folią i odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce (lub na całą noc).

Reklama

3 Cebule obierz, opłucz i osusz. Pokrój na ósemki. Kolorowe papryki umyj pod bieżącą wodą, osusz i przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój na kawałki o podobnej wielkości co kawałki mięsa.

4 Drewniane patyczki do szaszłyków namocz w misce z zimną wodą. Nadziewaj na nie na zamianę kawałki marynowanej karkówki, kolorowych papryk oraz cebuli. Szaszłyki ułóż na ruszcie w piekarniku. Pod nimi ustaw blachę do pieczenia wyłożoną papierem (będzie na nią kapał tłuszcz).

5 Szaszłyki piecz 30 min w 180 st. Podawaj na sałacie, ozdób pomidorkami.

czas ok. 45 min; porcja – 410 kcal, cena 2,20 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, garść roszponki, 6 kromek pszennego pieczywa, 6 łyżeczek oliwy, 6 dużych jajek, sól, świeżo mielony pieprz, cukier. więcej