Karkówka zapiekana z pieczarkami

Podstawowe składniki: kg karkówki bez kości, 2 czerwone papryki, 80 dag pieczarek, 3 duże cebule. Dodatki i przyprawy: 400 ml słodkiej śmietanki, pikantna przyprawa do grilla, 2 łyżeczki majeranku, olej do smażenia sól, pieprz

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Przygotowanie: Karkówkę opłucz, osusz i pokrój w grubsze paski lub słupki. Obraną cebulę pokrój w plasterki. Pieczarki oczyść i też pokrój w plasterki. Papryki umyj, osusz, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski.

Rozgrzej patelnię, wlej 3 łyżki oleju i na sporym ogniu podsmaż mięso posypane przyprawą do grilla i majerankiem, lekko je rumieniąc. Wyjmij mięso z patelni (najlepiej łyżką cedzakową). Na tym samym tłuszczu najpierw podsmaż pieczarki, potem cebulę (tylko ją zeszklij), a na końcu paprykę, która powinna pozostać jędrna. Warzywa i pieczarki przypraw solą, pieprzem i majerankiem.

Reklama

Na dnie żaroodpornego naczynia rozłóż połowę pieczarek. Na nie wyłóż mięso. Kolejna warstwa to cebula wymieszana z papryką, a ostatnia – reszta pieczarek.

Śmietankę dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Zalej nią składniki w naczyniu żaroodpornym.

Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekaj około 45-50 minut. Danie podawaj z pieczywem i sałatką z kiszonych ogórków, pomidorów i cebuli.

Przygotowanie 40 minut, Porcja 334 kcal, Koszt porcji ok. 3,10 zł, Przepis dla 6 osób

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 20 dag masła, 3 żółtka, 2 szkl. mąki, szczypta soli, 1/2 szkl. cukru, 1 op. cukru waniliowego, olejek migdałowy, 5-6 mandarynek lub 3 pomarańcze, 15 dag dżemu morelowego. więcej