Karkówka ze szparagami

Składniki:  2 kg karkówki  2 cebule  1 łyżka oleju słonecznikowego  2 czerwone papryki  15 dag startego sera Gouda  4 ząbki czosnku  2 łyżki koncentratu pomidorowego  1 kg (cienkich) marchewek  sól, pieprz  1 kg zielonych szparagów  2 łyżki mąki kukurydzianej  2 łyżki masła  sznurek.

Reklama

Przygotowanie:

1. Przygotuj farsz: cebule obierz i po krój w kostkę, podsmaż na patelni. Wydrąż środek z papryki, opłucz i pokrój. Dwa ząbki czosnku obierz i posiekaj. Paprykę i czosnek dodaj do cebuli. Potem dołóż koncentrat pomidorowy i ser. Wymieszaj.

2. Mięso przekrój na pół, posyp solą oraz pieprzem i rozprowadź równomiernie nadzienie. Pieczeń zwiń w rulon i zwiąż sznurkiem.

3. Karkówkę piecz około 2 i pół godziny w temperaturze 175 stopni Celsjusza. W połowie pieczenia podlej mięso szklanką wody.

4. Do garnka z gotującą się wodą wrzuć umytą i obraną marchewkę. Po upływie 5 minut dodaj szparagi (wcześniej utnij ok. 1/3 szparagów od dołu). Gotuj kolejne 10 minut.

5. Na patelnię przelej sos z pie czeni. Dosyp mąkę kukurydzianą. Rozmieszaj i doprowadź do wrzenia.

6. Resztę czosnku pokrój w plasterki i podsmaż na maśle. Danie podawaj z czosnkiem, marchewką i szparagami.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Tele Tydzień
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej