Kartoflanka z brokułami

80 dag ziemniaków, 1/4 dużego selera, 1/2 pora, 60 dag brokułów, 20 dag chudego wędzonego boczku, 1 cebula, 3 łyżki masła, 2 litry bulionu drobiowego (może być z kostki), 150 ml śmietany kremówki, 5–6 łyżek kukurydzy z puszki, biały pieprz, sól.

Ziemniaki oraz seler obierz, opłucz, pokrój na kawałki. Por oczyść, umyj, potnij w plasterki. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanym maśle. Dołóż pozostałe pokrojone warzywa. Smaż chwilę. Zalej bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze ok. 25 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Brokuły oczyść, opłucz, podziel na różyczki. Włóż je do posolonego wrzątku. Gotuj 10 minut, odcedź, osącz. Miękkie warzywa zmiksuj na gładko. Wymieszaj ze śmietaną. Zupę przypraw solą oraz pieprzem. Zagotuj.

Reklama

W tym czasie boczek posiekaj, wysmaż na chrupko na patelni bez tłuszczu. Różyczki brokułów nałóż do kokilek. Zalej gorącą kartoflanką. Zupę posyp wysmażonym boczkiem oraz kukurydzą z puszki.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Naj

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej