Kasza gryczana z kurkami

Składniki na 4 porcje: 2 woreczki kaszy gryczanej , 2 i 1/2 szklanki kurek , 40 dag kalafiora , 2 puszki tuńczyka w sosie własnym , 20 dag sera żółtego, 200 ml śmietany, 1 łyżeczka bazylii , 1 łyżeczka tymianku , 1 łyżeczka majeranku , 1 łyżeczka lubczyku , 2 łyżeczki przyprawy Kucharek , pieprz, tłuszcz.

1. Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kalafior podziel na różyczki i zblanszuj w osolonej wodzie. Kurki namocz w osolonej wodzie, wyszoruj z piachu i porządnie opłucz. Gotowe przesmaż na patelni.

Reklama

2. Do kaszy dodaj ser (5 dag odłóż na później), przypraw i wymieszaj. Połowę przełóż do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.

3. Nałóż na 2 szklanki kurek, tuńczyka i kalafior. Zasyp warstwę resztą kaszy.

4. Śmietanę połącz z odłożonym serem, kurkami i przyprawą Kucharek.

5. Polej danie i wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz ok. 40 minut.

agata brzana z Iwonicza

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Super TV

Zobacz również

  • Składniki: 2 główki czosnku, 6 łyżek oliwy, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, 3 pomidory, 2 cebule, 1 łyżka musztardy, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji. więcej