Kasza z boczkiem i pieczarkami

Składniki ● 2 szklanki kaszy gryczanej ● jajko ● 2 cebule ● 20 dag wędzonego boczku ● 50 dag pieczarek ● masło ● ząbek czosnku ● sól i pieprz. Przygotowanie 40 min ✔ Porcja 360 kcal ✔ Przepis na 4 porcje.

1 Kaszę płuczę starannie na sicie, pozostawiam do ocieknięcia, a następnie przesypuję do rondla lub garnka o grubym dnie. Chwilę prażę, dodaję całe jajko i szczyptę soli. Mieszając, ogrzewam około 2 minuty.

2 Wlewam 4 szklanki wody. Gotuję na średnim ogniu około 10 minut. Zdejmuję garnek z kuchenki. Odstawiam kaszę pod przykryciem na około 15 minut.

Reklama

3 Cebule obieram i szatkuję. Boczek kroję w kosteczkę i wrzucam na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Gdy zaczyna się z niego wytapiać tłuszcz, dodaję cebulę. Smażę razem na rumiano. Przekładam do kaszy.

4 Pieczarki czyszczę starannie, odcinam końcówki ogonków. Większe sztuki kroję w plasterki, mniejsze na połówki. Na dużej patelni rozgrzewam 2 łyżki masła. Wrzucam pieczarki. Smażę, mieszając, na złoty kolor. Zawartość patelni przekładam do kaszy, mieszam.

Danie doprawiam do smaku czosnkiem, solą i pieprzem.

Anna Prekiel z Ostrowi

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

100 rad

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, garść roszponki, 6 kromek pszennego pieczywa, 6 łyżeczek oliwy, 6 dużych jajek, sól, świeżo mielony pieprz, cukier. więcej