Kieszonki z kurczaka z pomidorami i bazylią

Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka (bez polędwiczek), opak. naturalnego sera camembert (12 dag), pomidor, ok. łyżki mieszanki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz, majonez

1. Piersi rozcinam wzdłuż, tworząc płaty. Posypuję je obficie przyprawami: solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim i mieszanką z suszonymi pomidorami.

2. Pomidor i ser kroję w plastry, układam je na połowie filetu i przykrywam drugą połową mięsa, tworząc kieszonkę. Brzegi spinam wykałaczkami.

Reklama

3. Wierzchy kieszonek smaruję majonezem. Piekę 30 min w temp. 180˚C.Przed podaniem usuwam wykałaczki. Serwuję z frytkami lub gotowanymi ziemniakami i sałatką.

Przygotowanie 45 min • Porcja 180 kcal • Koszt porcji ok. 4 zł • Przepis na 2 porcje.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej