Kiszony barszcz czerwony

Kilogram buraków umyć, obrać i pokroić w plastry. Wrzucić do kamiennego garnka i zalać 2 litrami przegotowanej wody (najlepiej mineralnej lub źródlanej). Dodać 3 płaskie łyżeczki soli kamiennej, 3 ząbki czosnku i skórkę chleba razowego zawiniętą w gazę (by po rozmoczeniu się nie rozpadła).

Garnek przykryć gazą i trzymać w ciepłym miejscu. Po trzech dniach wyjąć skórkę, aby nie gniła. Sok można pić na zimno lub używać do zupy. Nadmiar wlać do butelek i przechowywać w lodówce. Zużyć w ciągu miesiąca.

Reklama

Według przepisu z książki „Ciało i ducha ratować żywieniem” .

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Dobry Tydzień
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Ciasto: • pół kg mąki • 1,5 szkl. ciepłej wody • jajko • szczypta soli. Farsz: • pół kg ugotowanej czerwonej soczewicy • 3 ugotowane ziemniaki • jajko ugotowane na twardo • 2 łyżki masła •... więcej