Klasyczne kotlety jajeczne

Składniki na 8 porcji: 10 jajek, 2/3 szklanki mleka,  3 łyżki margaryny lub masła, 5 łyżek tartej bułki, czerstwa bułka, szczypiorek, sól i pieprz do smaku, natka pietruszki, pomidory i zioła do dekoracji.

Przygotowanie:

Ugotuj na twardo 8 jajek, zalej je zimną wodą i poczekaj, aż ostygną. Następnie obierz i przekręć przez maszynkę do mielenia mięsa. Bułkę namocz w mleku. Po 5 minutach lekko odciśnij, a potem też przekręć przez maszynkę.

Reklama

Masę jajeczną wymieszaj ze zmieloną bułką, dodaj do tego drobno pokrojone miękkie masło, posiekany szczypiorek, natkę pietruszki, 2 surowe jajka, sól i pieprz. Masę dokładnie wymieszaj, po czym podziel ją na 8 równych części.

Formuj z nich kotlety. Obtocz je w tartej bułce, smaż na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Przed podaniem ozdób pokrojonymi pomidorami i ziołami.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

TV14

Zobacz również

  • Składniki: 2 szklanki mąki, sól, 1 żółtko, 20 dag margaryny, 20 dag piersi kurczaka, pieprz, przyprawa do gyrosa, olej, 2 ząbki czosnku, 1 op. mrożonki śródziemnomorskiej na patelnię, bazylia. więcej