Klasyczny amerykański cheeseburger

Składniki ✓ 4 plastry boczku bez skórki ✓ 4 bułki z sezamem ✓ sałata ✓ pomidor ✓ 1/3 szklanki sosu czosnkowego ✓ 500 g wołowiny ✓ jajko ✓ 2 łyżeczki musztardy ✓ łyżka suszonego tymianku ✓ sól ✓ pieprz ✓ 1/3 szklanki mąki ✓ olej ✓ cebula ✓ ser ✓ bułka tarta ✓ korniszon

1. Pokrój cebulę w krążki o grubości 0,5 cm. W misce wymieszaj mąkę z odrobiną wody. W masie zanurz każdy plasterek cebuli i smaż 1-2 minuty w gorącym oleju. Rób to partiami, wtedy lepiej i szybciej się usmażą. Odsącz na papierze. Podawaj z burgerem.

Reklama

2. Połącz w misce mięso z przyprawami, jajkiem, bułką tartą i musztardą. Kotlety smaż na patelni, aż będą chrupiące. Na koniec smażenia na każdym połóż po plasterku sera i potrzymaj 1-2 minuty, aż stopnieje. Posmaruj sosem czosnkowym. Podsmaż na patelni kawałki boczku.

3. Połóż listki sałaty i plastry pomidora na przekrojonej bułce. Mięso przykryj plastrami korniszona i boczku.

Pierwszy hamburger w takiej postaci, w jakiej go znamy, został sprzedany w 1904 roku przez Louisa Lassena podczas Wystawy Światowej w St. Louis w USA.

Tajemnicą dobrego hamburgera jest odpowiednie mięso. Powinno być poprzerastane tłuszczem, bo to on jest nośnikiem doskonałego smaku mięsa. Na mięso mielone wybierz więc rostbef, karkówkę albo łopatkę.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Olivia

Zobacz również

  • Składniki: 60 dag filetu z łososia ze skórą, 1 łyżka miodu, 2 łyżki ostrej musztardy, sól, 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy, pieprz, 2-3 łyżki oliwy, szczypta płatków chili, 2-3 łyżki sosu... więcej