Klops z jajkiem w wędzonym boczku

Pół kg mielonej wieprzowiny (łopatki, szynki), cebula, ząbek czosnku, 4 jajka, czerstwa kajzerka, mleko, 4 plastry wędzonego boczku, sól, pieprz.

1 Kajzerkę namocz w mleku, odciśnij. Cebulę obierz, posiekaj. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Mięso mielone wyrób z cebulą, jednym jajkiem, czosnkiem i kajzerką. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

2 Pozostałe jajka ugotuj na twardo. Obierz. Masę mięsną ułóż na papierze do pieczenia, uformuj prostokąt (24 na 10 cm). Wzdłuż na środku ułóż jajka. Boki mięsa załóż do środka, uformuj roladę. Owiń plasterkami wędzonego boczku. Ułóż razem w papierem do pieczenia w formie. Piecz 45-50 minut w temp. 180°C.

Reklama

Przepis przysłała Irena Pancerz z Wielkiej Wsi

czas przygotowania 60 min, ilość porcji 4, cena za porcję 2,50 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag polędwicy wołowej, sól, mielony czarny pieprz, kolorowy pieprz, 2-3 łyżki masła, 4 małe gruszki, sok wyciśnięty z cytryny, cukier. więcej