Kluski lane

SKŁADNIKI: jajko • 2 łyżki mąki • szczypta soli

1. Wbij jajko do kubeczka, dodaj mąkę i sól. Łyżką lub widelcem ucieraj składniki tak długo, aż powstanie gładkie, płynne ciasto. Im dokładniej będzie wymieszane (bez grudek), tym smaczniejsze będą kluski.

Reklama

2. Wylewaj ciasto stopniowo na gotującą się wodę, zupę lub mleko. Gotuj kilka minut. Kluski z wody odcedź, te w zupie lub w mleku – od razu podawaj. Do ciasta możesz dodać posiekaną natkę pietruszki, koperek lub łyżkę maku.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Olivia
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, garść roszponki, 6 kromek pszennego pieczywa, 6 łyżeczek oliwy, 6 dużych jajek, sól, świeżo mielony pieprz, cukier. więcej