Kluski z makiem

Zdjęcie

/poboczem.pl
/poboczem.pl

Składniki na 6 porcji:

- 1/2 opakowania makaronu muszle (25 dag - 30 sztuk muszli),
- szklanka maku (ok. 20 dag),
- szklanka śmietanki,
- 10 dag cukru,
- 4-5 łyżek miodu,
- 1/2 laski wanilii,
- po 5 dag rodzynek i suszonych fig,
- po 5 dag obranych migdałów i łuskanych orzechów,
- kieliszek rumu,
- pomarańcza,
- łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- sól.

Przygotowanie:

Reklama

Rodzynki skropić rumem, odstawić do namoczenia. Mak opłukać kilka razy w zimnej wodzie, zalać wodą tak, aby był tylko przykryty, ugotować na małym ogniu do miękkości przez około 20 minut. Odcedzić i przepuścić 2 razy przez maszynkę do mięsa.

Zmiksować ze śmietanką, cukrem, miodem, sokiem wyciśniętym z pomarańczy i wanilią startą na drobnej tarce. Figi, migdały i orzechy posiekać, dodać do masy makowej razem z namoczonymi w rumie rodzynkami oraz kandyzowaną skórką pomarańczową.

Masę makową starannie wymieszać.

Muszle ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku, osączyć na sicie, ułożyć na talerzu. Do środka muszli włożyć po łyżeczce masy makowej.

Udekorować paseczkami skórki pomarańczowej. Przygotowanie 1 godzina

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Smacznego
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 2 szklanki mąki, sól, 1 żółtko, 20 dag margaryny, 20 dag piersi kurczaka, pieprz, przyprawa do gyrosa, olej, 2 ząbki czosnku, 1 op. mrożonki śródziemnomorskiej na patelnię, bazylia. więcej