Kluski z wędzonym boczkiem

Składniki na 5 porcji: 1 kg ziemniaków, trochę mąki pszennej, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 jajka, sól, 100 g wędzonego boczku, cebula

Przygotowanie: Ziemniaki obierz, ugotuj w posolonej wodzie, ostudź i zmiel w maszynce. Dodaj mąkę ziemniaczaną, jajka i dobrze zagnieć. Z ciasta ziemniaczanego uformuj rękoma obsypanymi mąką pszenną okrągłe kluski.

Reklama

Rozłóż je na stolnicy, lekko spłaszcz i w każdej klusce zrób palcem wgłębienie. Wrzuć na osolony wrzątek i po wypłynięciu gotuj jeszcze około 5 minut.

Cebulę obierz i potnij w cienkie pióra. Zeszklij cebulę na rozgrzanym oleju. Dodaj do niej kostkę z boczku wędzonego i podsmażaj około 5 minut. Gotowe kluski śląskie okraś.

Czas przygotowania: 60 minut 280 kcal/1 porcja

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Tele Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 20 dag masła, 3 żółtka, 2 szkl. mąki, szczypta soli, 1/2 szkl. cukru, 1 op. cukru waniliowego, olejek migdałowy, 5-6 mandarynek lub 3 pomarańcze, 15 dag dżemu morelowego. więcej