Knedle z morelami

Skład na 4 porcje: ● 16 świeżych lub suszonych moreli ● 400 g twarogu półtłustego ● 2 jajka ● 350 g mąki pszennej ● szczypta soli ● 150 g orzechów włoskich ● 100 g masła ● 70 g cukru.

Zdjęcie

Knedle z morelami /123/RF PICSEL
Knedle z morelami
/123/RF PICSEL

1. Jeśli używamy świeżych moreli, musimy je przekroić na pół i usunąć pestki. Jeśli mamy morele suszone, zalewamy je ciepłą wodą i odstawiamy na trzy godziny, żeby napęczniały. Osączamy.

2. Ze zmiksowanego sera, jajek, mąki i soli wyrabiamy gładkie ciasto. Chłodzimy 30 minut, po czym przenosimy na posypaną mąką stolnicę, toczymy wałek, który kroimy na 16 jednakowych części.

Reklama

3. Z ciasta formujemy placuszki, na których umieszczamy połówki świeżych moreli lub całe moczone, osuszone morele. Dokładnie zlepiamy w knedle. Wrzucamy do osolonego wrzątku i na wolnym ogniu gotujemy 10 minut od chwili wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową.

4. Masło stapiamy, dosypujemy cukier i mieszamy, aż cukier się rozpuści, pod koniec dodajemy posiekane orzechy i wszystko krótko podsmażamy. W tej panierce obtaczamy knedle i podajemy.

Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 2,30 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Rewia

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej