Koktajl krabowy

Składniki na 4 porcje: 3 łyżki majonezu, 1 łyżka keczupu, 1 łyżeczka koniaku, kilka kropli sosu tabasco, 1 mango, 1/3 główki sałaty lodowej, 1 granat, pół ogórka, 25 dag paluszków krabowych, 1 papryczka chili, sól, pieprz, kilka gałązek koperku.

1 Przygotuj sos koktajlowy. W miseczce wymieszaj majonez z keczupem, koniakiem (ewentualnie wódką) oraz kilkoma kroplami tabasco. Dopraw go do smaku solą oraz, ewentualnie, pieprzem.

2 Mango umyj starannie, obierz ze skórki. Odkrój miąższ od pestki, pokrój go w kostkę. Liście sałaty opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz w specjalnej wirówce lub na papierowym ręczniku kuchennym, porozrywaj palcami lub pokrój na niewielkie kawałki.

Reklama

3 Owoc granatu umyj, rozkrój. Wydłub pesteczki z błonek. Wyszoruj starannie połówkę ogórka sałatkowego, pozostaw ze skórką, drobno posiekaj (jeśli chcesz, możesz go wcześniej obrać).

4 Paluszki krabowe wyjmij z foliowych osłonek i pokrój na kawałki. Umyj i osusz chili. Przekrój, usuń nasionka. Miąższ drobno posiekaj.

5 Do miseczki z sosem wrzuć mango, sałatę, pestki granatu, posiekany ogórek, paluszki krabowe oraz chili. Całość starannie wymieszaj, dopraw solą oraz pieprzem. Rozłóż do szklanek, udekoruj koperkiem.

czas ok. 20 min; porcja – 180 kcal, cena 3 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 2 główki czosnku, 6 łyżek oliwy, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, 3 pomidory, 2 cebule, 1 łyżka musztardy, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji. więcej