Kolorowe babeczki w cieście

Składniki na 12 sztuk: 75 dag mieszanego mielonego mięsa, 1 op. mrożonego francuskiego ciasta (ew. ciasta filo), po 1/2 szkl. zielonego groszku oraz kukurydzy z puszki, 2 jajka, 3 tosty, 2 pomidory, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, sól, pieprz kajeński, tłuszcz do foremek.

1. Ciasto francuskie rozwiń. Płaty ułóż na deseczce i pozostaw tak, aż rozmarzną. Groszek oraz kukurydzę przełóż na sitko, opłucz pod bieżącą wodą i dokładnie osącz. Tosty namocz w zimnej wodzie, odciśnij. Pomidory sparz, obierz ze skórki, potnij na ćwiartki, usuń pestki. Miąższ pomidorów pokrój w dosyć grubą kostkę.

Reklama

2. Mięso mielone przełóż do miski. Wbij jajka. Dodaj tosty, pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy, kukurydzę i groszek. Masę przypraw na pikantnie solą oraz pieprzem. Dokładnie wyrób.

3. Formę na muffinki z 12 wgłębieniami (lub 12 małych foremek) posmaruj tłuszczem. Płaty rozmrożonego ciasta ułóż jeden na drugim. Cienko rozwałkuj. Z placka wytnij 12 kółek. Wyłóż nimi wgłębienia w formie.

4. Z masy uformuj 12 równych kuleczek. Każdą włóż do foremki z ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200ºC. Piecz przez 25–30 minut. Gotowe babeczki przestudź. Delikatnie wyjmij z foremek. Przed podaniem udekoruj je wg uznania, np. świeżym oregano i warzywami.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Naj
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag wieprzowiny, olej, 2-3 łyżki przyprawy do kebaba, kilka pomidorków rzymskich, 1 ogórek, sól, seler naciowy, pół małej sałaty rzymskiej, 4 tortille, sos chili, pieprz. więcej