Kolorowe kanapeczki

Składniki: 2 jajka, kilka liści roszponki, pół ogórka, pół pęczka rzodkiewek, 6 tostów pszennych, 5 dag serka śmietankowego (lub innego do smarowania), sól, pieprz.

1 Jajka wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj na twardo. Ostudź w zimnej wodzie, obierz ze skorupek, a następnie pokrój w plasterki. Roszponkę opłucz, osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Oderwij korzonki.

2 Wyszoruj starannie połówkę ogórka, pokrój go w plasterki. Rzodkiewki oczyść, opłucz, odetnij korzonki i ogonki. Pokrój w plasterki. Kromki pieczywa tostowego opiecz w tosterze, zrumień na suchej patelni lub w piekarniku.

Reklama

3 Każdą kromkę posmaruj serkiem śmietankowym (lub innym). Układaj kolejno listki roszponki, plasterki ogórka i rzodkiewek oraz jajka. Każdą warstwę oprósz solą i pieprzem. Ozdób resztą roszponki.

czas ok. 20 min; porcja – 90 kcal, cena 1,30 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, garść roszponki, 6 kromek pszennego pieczywa, 6 łyżeczek oliwy, 6 dużych jajek, sól, świeżo mielony pieprz, cukier. więcej