Konfitura i dżem z derenia

Skład na 4 słoiki (200 ml): Konfitura: ● 1 kg dojrzałych owoców derenia ● 2 kg cukru ● 500 ml wody Dżem: ● 1 kg dojrzałych owoców derenia ● 1 szklanka cukru ● 3 łyżki miodu ● sok z połowy cytryny ● 1 łyżka wody różanej ● ćwierć łyżeczki zmielonego kardamonu.

Zdjęcie

Konfitura z derenia /123/RF PICSEL
Konfitura z derenia
/123/RF PICSEL

1. Konfitura: Owoce przebieramy, płuczemy, drylujemy. Z cukru i pół litra wody gotujemy syrop, wsypujemy owoce, odstawiamy na dobę.

2. Doprowadzamy do wrzenia. Gdy syrop się zagotuje, zmniejszamy ogień i smażymy, aż owoce będą szkliste. Gorącą konfiturę nakładamy do słoików.

Reklama

1. Dżem: Umyte owoce zalewamy niewielką ilością wody, gotujemy na małym ogniu 10-15 minut. Przecieramy przez sito, by pozbyć się pestek.

2. Przekładamy do garnka o grubym dnie. Dodajemy cukier, miód, sok z połowy cytryny, łyżkę wody różanej i zmielony kardamon.

3. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia. Pięć minut gotujemy na dużym ogniu, następnie zmniejszamy płomień i smażymy 30-40 minut, aż dżem zgęstnieje. Gorącym napełniamy słoiki, odwracamy do góry dnem, studzimy.

Wartość odżywcza 100 g 106 kcal Białko 0,5 g/Tłuszcz 0,1 g/Węglowodany 36 g. Przygotowanie: Konfitura 50 minut i doba. Cena słoika 2,20 zł. Dżem 80 minut. Cena słoika 2,70 zł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Zobacz również

  • Składniki: Ćwiartka małej sałaty lodowej, 1 ogórek sałatkowy, 20 dag gotowanej lub smażonej piersi kurczaka, pół awokado, sok z cytryny, 1 mała czerwona cebula, kilka pomidorków koktajlowych, 3... więcej