Konfitura limonkowo-cytrynowa z dżinem

Składniki: 4 cytryny, 4 limonki, 4 szklanki wody, 1 i 1/2 szklanki cukru (300 g), 3 łyżki dżinu (albo wódki).

1. Umyj cytryny i limonki pod ciepłą wodą, wyszoruj skórkę szczoteczką, a następnie sparz wrzątkiem. Osusz. Pokrój owoce na cienkie plasterki. Przełóż do garnka o grubym dnie, zalej wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj mniej więcej przez 30 minut, aż cytryny i limonki będą miękkie.

2. Wsyp do garnka z owocami cukier. Zmniejsz ogień. Mieszaj, by cukier dobrze się rozpuścił.

Reklama

3. Gotuj ok. 10 minut, aż woda odparuje, a konfitura zgęstnieje. Przełóż konfiturę do wygotowanych i dobrze osuszonych słoików. Do każdego wlej po łyżce alkoholu, podpal. Gdy alkohol wyparuje, szybko zakręć słoiki. Ten zabieg sprawi, że słoik będzie zamknięty, a konfitura zyska na smaku.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Olivia

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag wieprzowiny, olej, 2-3 łyżki przyprawy do kebaba, kilka pomidorków rzymskich, 1 ogórek, sól, seler naciowy, pół małej sałaty rzymskiej, 4 tortille, sos chili, pieprz. więcej