Kopytka z gulaszem

SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków, 2 szklanki mąki, jajko, sól. GULASZ: 50 dag łopatki, po strąku papryki żółtej i czerwonej, czosnek, 1,5 szklanki bulionu, śmietana, cebula, sól, pieprz, mąka, olej, natka.

1 Ziemniaki ugotuj w łupinach (najlepiej dzień wcześniej). Zimne obierz, zmiel w maszynce. Wyłóż na stolnicę. Dodaj mąkę, jajko, szczyptę soli i wyrób ciasto.

Reklama

2 Przygotuj zgrabne kopytka, ugotuj w osolonej wodzie. Wyjmij łyżką cedzakową.

3 Mięso umyj, pokrój w kostkę. Oprósz solą, pieprzem i obsmaż na oleju razem z posiekanym czosnkiem. Przełóż do garnka, dodaj pokrojone papryki, podlej bulionem. Duś 45 minut.Gulasz zapraw mąką oraz śmietaną, dolej wody. Przypraw.

4 Kopytka rozłóż na talerze. Polej gulaszem. Każdą porcję udekoruj listkami natki.

Porcje 6 Przygot. 95 min Cena 2,15 zł Kalorie 464 kcal

Agnieszka Rybak z Pruszcza Gd.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Takie jest życie

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, garść roszponki, 6 kromek pszennego pieczywa, 6 łyżeczek oliwy, 6 dużych jajek, sól, świeżo mielony pieprz, cukier. więcej