Kopytka ziemniaczane

Składniki: 80 dag ziem niaków, 25 dag półtłustego białego sera, półtorej szklan ki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, jajko, szczypta soli.

Przepis przysłała Alina Waliczek z Dzimierza

1 Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, ostudź. Razem z białym serem przeciśnij przez praskę. Dodaj jajko, sól, mąkę pszenną i ziemniaczaną, dokładnie zagnieć (jeśli ciasto będzie się kleić, dosyp mąkę).

Reklama

2 Z ciasta uformuj 2-3 wałki na oprószonym mąką blacie. Pokrój na ukos na kopytka. Wrzuć do wrzącej, osolonej wody. Gdy wypłyną, gotuj minutę. Wyjmij łyżką cedzakową.

Czas przygotowania: 40 min, ilość porcji: 4, cena za porcję: 1,40 zł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Czas na kulinarną podróż! Oto zupełnie nowa linia przypraw "Kuchnie świata" Knorr, dzięki której każdy będzie mógł przyrządzić dania z prawdziwie egzotycznym akcentem. W linii odnajdziemy... więcej