Kotleciki jajeczne

Składniki na 4 porcje: 5 jajek ugotowanych na twardo, 1 jajko surowe, 2 dymki, 1 łyżka masła, 3 łyżki kukurydzy, 6 łyżek bułki tartej, sól, pieprz, papryka, olej. Sos 1: 1 jogurt bałkański , 2 ząbki czosnku, sól, pieprz. Sos 2: przecier pomidorowy, sos tabasco, sól.

Przyrządzanie: Jajka ugotowane na twardo obierz ze skorupek i pokrój w drobną kostkę. Cebulę posiekaj razem ze szczypiorkiem. Zeszklij ją na rozgrzanym maśle.

Reklama

W misce umieść kawałki jajek, dorzuć szczypiorek i ciepłą cebulkę. Dodaj odsączoną kukurydzę, wbij surowe jajko i dosyp 4 łyżki bułki tartej.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, dopraw solą, pieprzem oraz słodka papryką. Wilgotnymi dłońmi uformuj małe kulki i obtocz je w pozostałej bułce tartej. Tak przygotowane kotleciki usmaż na rumiano z każdej strony.

Gdy będą gotowe, ułóż je na półmisku i podawaj z sosami. Pierwszy przygotuj z jogurtu wymieszanego z solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Drugi wykonaj z przecieru pomidorowego połączonego z solą oraz tabasco.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Super TV

Zobacz również

  • Składniki: Ćwiartka małej sałaty lodowej, 1 ogórek sałatkowy, 20 dag gotowanej lub smażonej piersi kurczaka, pół awokado, sok z cytryny, 1 mała czerwona cebula, kilka pomidorków koktajlowych, 3... więcej