Kotleciki z cytrusową nutą

Składniki: 60-70 dag schabu (bez kości), 1 duża pomarańcza, 2 ząbki czosnku, 4-5 łyżek oliwy, 1-2 gałązki rozmarynu, 2 łyżki sosu sojowego, 100 ml białego wytrawnego wina, 2 łyżki klarowanego masła, sól, grubo zmielony kolorowy pieprz

1. Schab opłucz, osusz, potnij na 8 małych kotlecików. Ew. lekko je rozbij. Posyp pieprzem. Rozmaryn opłucz, osusz, oderwij igiełki od gałązek i grubo posiekaj. Sos sojowy wymieszaj z oliwą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz rozmarynem. Natrzyj tym kotlety z obu stron. Włóż je do miseczki i wstaw do lodówki na 5 godzin.

2. Pomarańczę sparz, wytrzyj do sucha, przekrój na pół i wyciśnij sok. Wymieszaj go z białym winem. Zamarynowane kotlety włóż na patelnię z rozgrzanym masłem. Szybko obsmaż z obu stron. Potem podlej sokiem z winem. Zmniejsz płomień i duś pod przykryciem jeszcze ok. 10 minut. Pod koniec sos i mięso przypraw do smaku solą oraz pieprzem.

Reklama

Superdodatek: sycące kluseczki

✔Kładzione z wędzonym boczkiem

15 dag wędzonego boczku pokrój w drobną kosteczkę. Wysmaż na chupko na suchej patelni. Do miseczki wbij 3 jajka, roztrzep je widelcem z 1 łyżeczką soli.

Porcjami domieszaj ok. 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej. Dolej 5-6 ły żek zimnej wody. Wrzuć wy- smażony boczek i mieszaj widelcem ok. 2 minut. Łyżką nabieraj porcje ciasta, kładź na posolony wrzątek. Gotuj kluseczki minutę od momentu wypłynięcia.

✔Kopytka z kaszą jaglaną

Ugotuj (w osobnych garnkach) w posolonej wodzie 70 dag ziemniaków i 30 dag kaszy jaglanej. Odcedź. Gorące ziemniaki oraz kaszę zmiel. Kiedy masa będzie jeszcze ciepła (ale nie gorąca!), wsyp 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej. Wyrób ciasto. Uformuj z niego wałeczki. Pokrój je na ukośne kluseczki. Kopytka ugotuj w posolonej wrzącej wodzie.

✔Kukurydziane z pietruszką

Zagotuj 300 ml wody z łyżką masła i solą. Wsyp 8 dag kaszki kukurydzianej (ekspresowej). Gotuj do zgęstnienia, mieszając. Zdejmij z ognia. Wsyp po łyżce mąki ziemniaczanej i kukurydzianej. Dodaj posiekaną natkę. Wyrób jednolite ciasto. Uformuj z niego małe, owalne kluseczki. Włóż je do posolonego wrzątku. Gotuj, aż wypłyną.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Naj

Zobacz również

  • Składniki: Ćwiartka małej sałaty lodowej, 1 ogórek sałatkowy, 20 dag gotowanej lub smażonej piersi kurczaka, pół awokado, sok z cytryny, 1 mała czerwona cebula, kilka pomidorków koktajlowych, 3... więcej