Kotlety mielone w sezamie

Składniki na 5 porcji: ● 60 dag mielonego mięsa wołowego ● 20 dag twardego sera żółtego ● jajko ● kajzerka ● 3 łyżki sezamu ● 4 łyżki bułki tartej ● sól kamienna ● pieprz czarny ● 2 łyżki mąki pszennej.

❶ Ser żółty pokrój w dość drobną kostkę.

Reklama

❷ Kajzerkę namocz w letniej wodzie. Gdy całkiem zmięknie, odciśnij ją, po czym rozgnieć widelcem.

❸ Mielone mięso włóż do miski, wbij jajko, dodaj sól oraz pieprz i całość dokładnie wyrób razem z rozdrobnioną bułką.

❹ Ulep placki, nałóż na nie po kilka kawałków sera, po czym zlep, nadając im owalny kształt.

❺ Obtocz kotlety w mące pszennej, potem jajku, a na koniec w bułce tartej wymieszanej z sezamem. Usmaż je na rozgrzanym oleju.

❻ Danie podawaj np. z surówką z kapusty i ziemniakami.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Telemax
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej