Kotlety schabowe w sosie z cebulą i śliwkami

Składniki: 4 plastry schabu z kością, kardamon, cynamon, 4 czerwone cebule, 30 dag śliwek węgierek, 1/2 szkl. octu jabłkowego, plasterek imbiru, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki cukru brązowego, olej rzepakowy do smażenia, sól, pieprz czarny.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Przygotowanie 60 min • Porcja 240 kcal • Koszt porcji 2,90 zł • Przepis na 4 porcje.

1. Plastry schabu opłukuję, osuszam, rozbijam i oprószam solą, pieprzem, kardamonem i cynamonem. Obsmażam mięso (ok. 1 min z każdej strony) na oleju.

Reklama

2. Na głębokiej patelni rozgrzewam olej i na gorący wrzucam pokrojone w piórka czerwone cebule oraz połówki śliwek węgierek. Chwilę całość podsmażam.

3. Potem dodaję starty na tarce imbir, ocet, sos sojowy i cukier. Mieszam i wkładam kotlety. Podlewam wodą, tak aby przykryła cebulę. Duszę do czasu, aż mięso będzie miękkie. W trakcie duszenia można podlewać wodą, ale ostatecznie powinna ona odparować, by sos cebulowo-śliwkowy był gęsty.

Sylwia Drożdż z Mielca

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Kobieta i życie

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, garść roszponki, 6 kromek pszennego pieczywa, 6 łyżeczek oliwy, 6 dużych jajek, sól, świeżo mielony pieprz, cukier. więcej