Kotlety schabowe z piekarnika

● 2-3 spore kotlety schabowe przyprawy: ● sól, pieprz, ulubione zioła, np. tymianek, rozmaryn, bazylia.

Reklama

1 Piekarnik rozgrzej do temperatury 180-190 st C.

2 Kotlety lekko rozbij tłuczkiem. Każdy kawałek schabu przypraw solą i pieprzem oraz ulubionymi ziołami (jeśli chciałabyś je zrobić w panierce, zanurz każdy w roztrzepanym jajku i np. bułce, pokruszonych płatkach kukurydzianych itp.).

3 Schabowe ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz, aż zmiękną i się zezłocą. W trakcie pieczenia obróć.

4 Gotowe kotlety od razu podaj. Możesz serwować je z ziemniakami i innymi warzywami gotowanymi na parze lub grillowanymi.

SPRÓBUJ TEŻ: Kotlety schabowe możesz też usmażyć bez tłuszczu na gruboziarnistej soli. Warstwę soli rozsyp na żeliwnej patelni (teflonowa mogłaby się porysować). Rozgrzej, aż ziarenka zaczną podskakiwać. Wtedy połóż kotlety i usmaż, odwracając.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, garść roszponki, 6 kromek pszennego pieczywa, 6 łyżeczek oliwy, 6 dużych jajek, sól, świeżo mielony pieprz, cukier. więcej