Kotlety wieprzowe z szynką i żółtym serem

Skład na 4 porcje: ● 4 kotlety wieprzowe ze schabu bez kości ● 4 plasterki szynki ● 4 plastry żółtego sera do zapiekania np. gouda, edamski ● sól i pieprz ● 1 jajko ● pół szklanki śmietany ● 4 łyżki bułki tartej ● 4 łyżki mąki ● tłuszcz do smażenia

1. Mięso myjemy, osuszamy i rozbijamy tłuczkiem. Na każdym kawałku kładziemy po jednym plastrze szynki i żółtego sera, a następnie składamy na pół. Brzegi lekko zbijamy tłuczkiem, by dobrze przylegały do siebie.

2. Na talerzu mieszamy mąkę z solą i pieprzem. Jajko miksujemy ze śmietaną. Kotlety panierujemy najpierw w mące, potem w śmietanie z jajkiem, a na koniec w bułce tartej.

Reklama

3. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Smażymy na nim obustronnie kotlety, przenosimy do naczynia żaroodpornego i na kilka minut wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120ºC.

Mięso podajemy np. z pieczarkami duszonymi na maśle, konfiturą żurawinową do mięs albo z pikantną sałatką z różnokolorowej papryki i pomidorów.

Schab można też serwować ze słodkimi owocami, na przykład z ananasem lub brzoskwiniami z puszki.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Zobacz również

  • Składniki: 2 główki czosnku, 6 łyżek oliwy, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, 3 pomidory, 2 cebule, 1 łyżka musztardy, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji. więcej