Kotlety z pieczonymi ziemniakami z rozmarynem

Składniki: 4 kotlety cielęce (800 g), 1/3 szklanki tartej bułki, 1/3 szklanki startego parmezanu, łyżeczka startej skórki z cytryny, 2 łyżeczki natki, jajko, 1/4 szklanki mąki, cytryna , 60 ml oliwy, 1 kg ziemniaków, 7 ząbków czosnku , rozmaryn, sól, pieprz.

1. Rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ziemniaki wyszoruj, pokrój w ćwiartki. Wymieszaj je z oliwą, zgniecionymi 6 ząbkami czosnku i listkami rozmarynu. Wyłóż na blachę i wstaw do gorącego piekarnika na 40 minut.

Reklama

2. Wymieszaj bułkę tartą z parmezanem, skórką z cytryny, zmiażdżonym ząbkiem czosnku i natką. Do drugiej miski wsyp mąkę, dopraw solą i pieprzem. W trzeciej roztrzep jajko z łyżką wody. Lekko rozbij kotlety. Oprósz mąką, zanurz w jajku i bułce z parmezanem.

3. Smaż kotlety ok. 4 minut z każdej strony. Osącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj ze szpinakiem, ziemniakami i cytryną.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Olivia

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, garść roszponki, 6 kromek pszennego pieczywa, 6 łyżeczek oliwy, 6 dużych jajek, sól, świeżo mielony pieprz, cukier. więcej