Köttbullar, czyli klopsiki szwedzkie

Skład na 8 porcji: 70 dag mielonego mięsa wieprzowego, 12 plasterków papryczek marynowanych jalapeno, 2 jajka, 1 czerstwa bułka, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 3 łyżeczki musztardy rosyjskiej, bułka tarta, sól, pieprz, olej.

Do szwedzkich klopsików dodałem nieco pikanterii: papryczki jalapeno. Matusz Rosadziński, Poznań.

Reklama

Przygotowanie: Cebulę i czosnek obieram, siekam, a papryczki kroję w drobną kosteczkę. Bułkę zalewam ciepłym mlekiem.

Mięso wyrabiam z cebulą, czosnkiem, papryczkami, namoczoną i odciśniętą bułką, jajkami i musztardą.

Z masy formuję małe kulki, obtaczam je w bułce tartej, układam w naczyniu żaroodpornym, podlewam olejem i piekę do przyrumienienia (45 minut) w piekarniku nagrzanym do 190ºC. Podaję z ziemniakami, surówką i ulubionymi sosami.

Czas przygotowania: 70 minut, Cena porcji: około 1,10 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag wieprzowiny, olej, 2-3 łyżki przyprawy do kebaba, kilka pomidorków rzymskich, 1 ogórek, sól, seler naciowy, pół małej sałaty rzymskiej, 4 tortille, sos chili, pieprz. więcej