Kozaki z jajkiem

Solidna porcja jajecznicy w sam raz na niedzielne przedpołudnie.

Składniki: 3/4 kg leśnych grzybów, 30 dag polędwicy łososiowej i szynki gotowanej, cebula, marchewka, 4 jajka, 4 łyżki śmietany 18-proc., pół pęczka natki, pół kostki masła, vegeta, pieprz

Reklama

Przygotowanie: Grzyby oczyść, umyj, obgotuj w osolonej wodzie. Przecedź, dokładnie opłucz zimną wodą. Cebulę obierz, razem z polędwicą i szynką pokrój w kostkę. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Natkę opłucz, osusz, posiekaj.

Masło stop na patelni, zeszklij cebulę. Dodaj pokrojone wędliny, podsmaż. Wsyp marchewkę i grzyby, smaż, aż odparują. Przypraw vegetą i pieprzem. Jajka roztrzep ze śmietaną i natką, wlej do grzybów, smaż, aż jajka się zetną.

Czas przygotowania: 50 min, ilość porcji: 10, cena za słoik: 3,40 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej