Krem buraczany posypany gremolatą

Składniki: po 2 cebule i ząbki czosnku, 2 jabłka, 80 dag buraków, sól, pieprz, 3 łyżki masła, 200 ml wytrawnego białego wina, 1,5 l bulionu drobiowego 3kremówka, po 10 migdałów i listków natki, cytryna

1. Cebule i ząbki czosnku obierz. Poszatkuj je drobno ostrym nożem. Jabłka oraz buraki opłucz, również obierz ze skórki, a następnie pokrój w cienkie plasterki.

2. W głębokim rondlu lub garnku o grubym dnie roztop 3 łyżki masła. Wsyp posiekaną cebulę i smaż około 5 minut. Dodaj czosnek, plasterki buraków i pokrojone jabłka. Smaż kolejne 5 minut.

Reklama

3. Do przesmażonych składników wlej wino. Ogrzewaj, aż większość płynu odparuje. Dolej bulion (może być z kostki), zagotuj. Zmniejsz ogień, gotuj zupę pod przykryciem 30 minut.

4. Zupę zdejmij z ognia, lekko przestudź, a następnie zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

5. Migdały upraż, posiekaj. Wymieszaj z posiekaną natką i skórką otartą z cytryny. Gremolatę dopraw solą i pieprzem. Zupę podawaj z kremówką i gremolatą.

6 porcji, czas ok. 60 min; porcja – 250 kcal, cena 2,40 zł.

Zupy-kremy możesz dekorować gęstą śmietanką lub jogurtem naturalnym, tworząc na powierzchni pajęczynki lub spirale. Kleksy śmietany rozprowadzaj wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, garść roszponki, 6 kromek pszennego pieczywa, 6 łyżeczek oliwy, 6 dużych jajek, sól, świeżo mielony pieprz, cukier. więcej