Krem z dyni posypany serem feta

Składniki: 70 dag miąższu dyni, mała cebula, 4-5 ziemniaków, marchewka, wywar warzywny, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka, cukier, 2 łyżki octu winnego, opakowanie sera feta, ewentualnie orzeszki piniowe, masło.

Ziemniaki obierz, razem z miąższem dyni pokrój w niedużą kostkę. Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Reklama

Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij w rondlu na maśle. Dodaj marche wkę, dynię i ziemniaki, podsmaż. Wlej wywar warzywny (powinno go być ok. centymetr nad warzywami). Gotuj do miękkości.

Zupę zmiksuj. Wlej ocet winny, przypraw do smaku (możesz dodać szczyptę curry). Posyp pokruszonym serem feta i ewentualnie prażonymi orzeszkami piniowymi.

Przepis przysłała Urszula Spyra z Brzesińca.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 20 dag masła, 3 żółtka, 2 szkl. mąki, szczypta soli, 1/2 szkl. cukru, 1 op. cukru waniliowego, olejek migdałowy, 5-6 mandarynek lub 3 pomarańcze, 15 dag dżemu morelowego. więcej