Krem z dyni z imbirem

Składniki na 4-6 porcji: 2-3 średnie marchewki, 1 duża pietruszka, 1 cebula, 2-3 ząbki czosnku, 1 i 1/2 kg dyni, 2 litry wywaru, np. drobiowego, 250 ml śmietany, 1 płaska łyżka mąki, 6-8 łyżek pestek z dyni, kawałek świeżego imbiru, 4 łyżki masła, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz, dla chętnych ostra papryka w proszku.

Reklama

Przygotowanie: ok. 55 minut

1. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę lub zmiażdżyć i rozetrzeć z małą ilością soli. Marchewki i pietruszkę obrać, umyć, pokroić w kawałki. Dynię również obrać, usunąć gniazdo nasienne, a miąższ pokroić w dość dużą kostkę.

2. Rozgrzać oliwę w garnku, zeszklić cebulę i czosnek, dodać dynię, starty imbir, marchewkę i pietruszkę. Smażyć mieszając 4-5 minut, po czym zalać wywarem, doprawić solą i pieprzem, ewentualnie papryką w proszku. Gotować 25 minut, zmiksować.

3. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Zupę zagotować, zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką, skosztować i jeśli trzeba, doprawić solą i pieprzem. Podawać z pestkami dyni, ewentualnie z grzankami z masłem czosnkowym.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Twoje Imperium
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 60 dag filetu z łososia ze skórą, 1 łyżka miodu, 2 łyżki ostrej musztardy, sól, 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy, pieprz, 2-3 łyżki oliwy, szczypta płatków chili, 2-3 łyżki sosu... więcej