Krem z groszku z miętą

Składniki: 45 dag mrożonego groszku, 700 ml bulionu drobiowego lub warzywnego, 250 ml śmietany 30-proc., 2 garście świeżej mięty gałka muszkatołowa, sól, pieprz, kwaśna śmietana, posiekany szczypiorek, groszek ptysiowy i starty żółty ser do dekoracji

Przygotowanie: Bulion zagotuj w rondlu, wsyp groszek. Gotuj 5-7 minut. Zupę zmiksuj. Wlej śmietanę 30-proc., wymieszaj, przypraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Zagotuj, zdejmij z ognia. Odstaw na 5 min. Wsyp miętę, zupę przetrzyj przez sito. Podawaj z kleksem śmietany, groszkiem ptysiowym, startym serem i szczypiorkiem.

Reklama

Czas przygotowania: 25 min, ilość porcji: 4 cena za porcję: 4,50 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki: 2 szklanki mąki, sól, 1 żółtko, 20 dag margaryny, 20 dag piersi kurczaka, pieprz, przyprawa do gyrosa, olej, 2 ząbki czosnku, 1 op. mrożonki śródziemnomorskiej na patelnię, bazylia. więcej