Krem z patisona z grzankami

Składniki: trzy młode patisony, cebula, 2 marchewki, pietruszka, kilka łyżek śmietany 18-proc., 1 litr rosołu lub wywaru drobiowego, vegeta, pieprz, łyżka masła, opakowanie grzanek.

1. Patisony obierz ze skóry, usuń pestki i miękki miąższ, patisony pokrój w drobną kostkę (możesz je też zetrzeć na tarce o grubych oczkach).

Reklama

Marchewkę i pietruszkę oczyść, umyj, osusz, pokrój na plasterki. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę.

2. Masło stop w garnku, włóż warzywa, smaż kilka minut, mieszając. Wlej rosół, zamieszaj, gotuj 25-30 minut.

Zupę zmiksuj. Przypraw do smaku, zagotuj. Dodaj śmietanę, wymieszaj. Krem podawaj z grzankami, posypany posiekanym koperkiem.

Przepis przysłała Agnieszka Pęśko z Woli Szydłowieckiej.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Grillowanie to jedna z popularniejszych form spędzania wolnego czasu w plenerze. Jest rozrywką nie tylko lubianą, ale też pełniącą ważną funkcję społeczną – wszak nic tak nie integruje jak wspólne... więcej