Krem z zielonych ogórków

Składniki: 2 marchewki, 1 pietruszka, pół małego pora (zielona część), kostka bulionowa drobiowa, 30 dag zielonych ogórków, śmietana, kilka gałązek koperku, sól, pieprz, cukier.

1 Marchewki i pietruszkę obierz, opłucz, drobno poszatkuj. Oczyść połówkę pora, posiekaj w krążki. Warzywa zalej 1,5 l wody i zagotuj. Wkrusz kostkę bulionową. Gotuj na średnim ogniu około 30 minut.

2 Świeże zielone ogórki wyszoruj, obierz ze skórki. Zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach lub pokrój w kosteczkę. Dodaj do zupy. Gotuj razem jeszcze około 15 minut. Następnie zdejmij zupę z ognia i zmiksuj na gładki krem.

Reklama

3 Wlej 2-3 łyżki kwaśnej śmietany, podgrzej, nie dopuszczając do wrzenia. Gotową zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i, w razie potrzeby, cukrem. Rozlej do talerzy lub miseczek. Posyp koperkiem.

porcja – 220 kcal, cena 1,30 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej