Krem z ziemniaka z kindziukiem

Składniki: 500 g ziemniaków, 2 cebule, 1 szkl. zakwasu do żurku, olej Kujawski z pierwszego tłoczenia, łyżka masła, 1 szkl. śmietany 30 proc., 4-5 plastrów kindziuka, łyżka czarnuszki, olej Kujawski z czosnkiem, po garści liści szpinaku i pokrzywy, wiązka koperku i natki, ser z Wiżajn, pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na maśle.

Reklama

2. Dodaj ziemniaki. Jeszcze chwilę razem smaż warzywa, a następnie zalej je wodą i gotuj.

3. Ugotowane ziemniaki zmiksuj na krem, dodaj czysty zakwas bez osadu na dnie butelki.

4. Do kremu dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem.

5. Na oleju Kujawskim przesmaż kindziuk pokrojony w cienkie paski. Smaż aż stanie się chrupiący.

6. Ser z Wiżajn (ewentualnie inny żółty ser dojrzewający) zetrzyj na grubej tarce.

7. Umyj liście szpinaku oraz pokrzywy i porwij na małe kawałki.

8. Koperek i natkę pietruszki opłucz pod bieżącą wodą i posiekaj.

9. Rozlej zupę na talerze, udekoruj koperkiem, natką i listkami pokrzywy i szpinaku.

10. Na koniec udekoruj paskami kindziuka, startym serem, czarnuszką i skrop olejem Kujawskim z czosnkiem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Tele Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag wieprzowiny, olej, 2-3 łyżki przyprawy do kebaba, kilka pomidorków rzymskich, 1 ogórek, sól, seler naciowy, pół małej sałaty rzymskiej, 4 tortille, sos chili, pieprz. więcej