Kremowa kartoflanka

Składniki: 80 dag ziemniaków, 1 pietruszka, 20 dag selera korzeniowego, 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku, 2-3 łyżki oliwy, 2 kostki bulionowe, 2 listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, mielony imbir, sól, pieprz, 20 dag podsuszanej kiełbasy, pszenne grzanki jako dodatek.

Zdjęcie

Kremowa kartoflanka /123/RF PICSEL
Kremowa kartoflanka
/123/RF PICSEL

Ziemniaki, pietruszkę i seler obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij w garnku na rozgrzanej oliwie. Dołóż pokrojone wcześniej warzywa. Smaż, mieszając kilka minut.

Całość zalej 1 i 1/2 litra wrzącej wody. Dodaj listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Wkrusz kostki bulionowe. Gotuj pod przykryciem ok. 25 minut.

Reklama

Kiedy jarzyny będą już miękkie, usuń listki laurowe i ziarenka ziela, resztę zupy zmiksuj na gładko. Przypraw do smaku solą, pieprzem i imbirem.

Podawaj z plasterkami podsuszanej kiełbasy oraz grzankami.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Naj

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej