1. Pora oczyścić, umyć, posiekać (zielone liście odrzucić). Ziemniaki i selera obrać, umyć, pokroić w kostkę. W rondlu rozpuścić masło, wrzucić warzywa i mieszając, przesmażyć na małym ogniu.
2. Dolać gorący bulion, dorzucić listek laurowy, przykryć i gotować na małym ogniu ok. 20 minut, do miękkości warzyw.
3. Rybę umyć, dodać do rondla, gotować ok. 10 minut. Wyjąć listek laurowy, odłożyć kilka kawałków ryby i zmiksować zupę na gładki krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, zaciągnąć śmietaną. Udekorować kawałkami ryby, papryką i natką.
Nasza rada
Zupę podawaj z ziołowymi grzankami. Kromki chleba tostowego pokrój na trójkąty, zrumień na maśle z czosnkiem, posyp siekaną natką.
Przygotowanie: ok. 55 minut.