Kremowa zupa rybna

Składniki na 4 porcje: 60 dag białej ryby (dorsza, soli, tilapii), 1 duży por, 5 dużych ziemniaków, 1/2 selera, 2 łyżki masła, 1 i 1/2 litra bulionu rybnego, 1 kubeczek śmietany 30 proc.,1 pęczek natki pietruszki, sól, pieprz, listek laurowy, słodka mielona papryka

Reklama

1. Pora oczyścić, umyć, posiekać (zielone liście odrzucić). Ziemniaki i selera obrać, umyć, pokroić w kostkę. W rondlu rozpuścić masło, wrzucić warzywa i mieszając, przesmażyć na małym ogniu.

2. Dolać gorący bulion, dorzucić listek laurowy, przykryć i gotować na małym ogniu ok. 20 minut, do miękkości warzyw.

3. Rybę umyć, dodać do rondla, gotować ok. 10 minut. Wyjąć listek laurowy, odłożyć kilka kawałków ryby i zmiksować zupę na gładki krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, zaciągnąć śmietaną. Udekorować kawałkami ryby, papryką i natką.

Nasza rada

Zupę podawaj z ziołowymi grzankami. Kromki chleba tostowego pokrój na trójkąty, zrumień na maśle z czosnkiem, posyp siekaną natką.

Przygotowanie: ok. 55 minut.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Twoje Imperium
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej