Kremowa zupa z kurkami

Składniki (4 porcje): ● 500 g kurek ● spora cebula ● 4 średnie ziemniaki ● 1 l bulionu ● 2 łyżki oleju ●  łyżka masła ● 200 ml kwaśnej śmietany ● sól ● pieprz ● koperek

Reklama

1. Ugotuj bulion warzywny. Kurki oczyść, opłucz i osusz. Cebulę drobno posiekaj. Obrane ziemniaki pokrój na niedużą kostkę.

2. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę, cały czas mieszając. Dodaj kurki i smaż na większym ogniu, aż odparuje z nich cała woda. Dodaj masło, wymieszaj i jeszcze chwilę podsmażaj.

3. Kurki z cebulą dodaj do gorącego bulionu, dołóż ziemniaki i gotuj do miękkości. Do śmietany wlej kilka łyżek gorącej zupy i wymieszaj, po czym zmniejsz ogień i powoli wlewaj do garnka. Zamieszaj, doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia.

4. Zupę podawaj posypaną świeżym koperkiem albo – jeśli wolisz – posiekaną natką pietruszki.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Takie jest życie

Zobacz również

  • Składniki: 2 główki czosnku, 6 łyżek oliwy, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, 3 pomidory, 2 cebule, 1 łyżka musztardy, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji. więcej