Krewetki na pomidorach

Składniki na 4 porcje: 20 dag małych kopytek (gnocchi), 12 dużych krewetek, imbir, 3 łyżki masła, 2 ząbki czosnku, cytryna, 2-3 pomidory, 1 cebula, olej, 2-3 łyżki bazyliowego pesto, sól, pieprz, listki bazylii do dekoracji.

czas ok. 40 min; porcja – 380 kcal, cena 4,10 zł

Reklama

1 Kopytka wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Wyjmij łyżką cedzakową, trzymaj w cieple.

2 Krewetki oczyść starannie, opłucz i osusz. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć krewetki. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Oprósz całość solą i mielonym imbirem (pół łyżeczki), skrop sokiem wyciśniętym z połowy cytryny,

Smaż, mieszając, kilka minut. Krewetki zdejmij z patelni. Lekko przestudź, pozbaw pancerzy.

3 Pomidory przelej wrzątkiem, a potem zimną wodą, obierz. Usuń gniazda nasienne, miąższ posiekaj. Wymieszaj z poszatkowaną cebulą. Dopraw łyżką oleju, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.

Porcje sałatki rozłóż na talerze. Na nich umieść kopytka i krewetki. Dekoruj danie zielonym sosem pesto oraz listkami świeżej bazylii.

Formowanie sałatki (a także np. ryżu) będzie łatwiejsze, jeśli użyjesz metalowego ringu. To specjalna obręcz ze stali nierdzewnej, którą wykorzystuje się również do pieczenia małych biszkoptów.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Grillowanie to jedna z popularniejszych form spędzania wolnego czasu w plenerze. Jest rozrywką nie tylko lubianą, ale też pełniącą ważną funkcję społeczną – wszak nic tak nie integruje jak wspólne... więcej