Krokiety grzybowe

Składniki na 6 porcji. Ciasto: ■ szklanka mleka ■ 2 szklanki mąki ■ 2 jajka ■ szklanka wody gazowanej ■ sól. Farsz: ■ pół kg pieczarek ■ 30 dag sera żółtego ■ 2 cebule ■ pęczek pietruszki ■ sól ■ pieprz ■ papryka. Panierka: ■ 2 jajka ■ szklanka bułki tartej.

Przygotowanie:

➊ Wszystkie składniki na ciasto zmiksuj na jednolitą masę. Następnie na rozgrzanym oleju usmaż duże, cienkie naleśniki.

➋ Obraną cebulę pokrój w kosteczkę, po czym zeszklij na odrobinie oleju. Oczyszczone grzyby potnij w plastry, dorzuć na patelnię i duś kilka minut.

Reklama

Dopraw do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodaj starty ser żółty oraz posiekaną natkę pietruszki. Farsz wymieszaj, rozłóż na naleśniki i zwiń je w kopertę.

➌ Jajka roztrzep i zanurz w nich krokiety. Następnie obtocz je w bułce tartej i usmaż z obu stron na złoty kolor. Danie podawaj np. z filiżanką gorącego barszczu.

➜ Przygotowanie: 50 min ➜ Stopień trudności: średnie ➜ Kalorie: 360

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Super TV

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, garść roszponki, 6 kromek pszennego pieczywa, 6 łyżeczek oliwy, 6 dużych jajek, sól, świeżo mielony pieprz, cukier. więcej