Krokiety z otrębami i cukinią

Składniki: 2 jajka, po 8 łyżek mąki razowej z otrębami i pszennej, po 2 dag słonecznika i dyni, 4 łyżki jogurtu naturalnego, woda gazowana. Farsz: po pół papryki żółtej, czerwonej i zielonej, 2 cebule, 3 pomidory, 40 dag cukinii, 10 dag mrożonego szpinaku, 4 ząbki czosnku, 4 łyżki jogurtu naturalnego, olej, sól, pieprz.

Jajka, jogurt i mąki wymieszaj z wodą gazowaną. Wsyp nasiona, przypraw. Odstaw na 30 min. Wlej łyżkę oleju, usmaż naleśniki. Farsz: papryki upiecz w piekarniku. Obierz, pokrój.

Reklama

Pomidory sparz, obierz. Cukinię obierz, pokrój w kostkę. Cebule pokrój w piórka, zeszklij na oleju. Dodaj szpinak. Duś 5 min. Dodaj posiekany czosnek i resztę warzyw, duś 5 min. Dodaj jogurt, przypraw. Posmaruj naleśniki, zwiń.

Czas przygotowania 55 min. Ilość porcji 4. Cena za porcję 2,30 zł.

Przepis przysłała Kinga Marciniak-Łyda z Lublina.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej