Królik w potrawce z lubczykiem i goździkami

Składniki na 8 porcji: 1 sprawiony królik, 2 łyżki mąki pszennej, 3 szalotki, 4 łyżki oleju,1 szkl. białego wina, 1 łyżka musztardy, 1/3 szkl. śmietany kremówki, 3 marchewki, sól, pieprz, lubczyk, kilka goździków, mielony imbir

1. Tuszkę opłucz, osusz, podziel na 8 porcji. Mięso oprósz mąką. Smaż w brytfance na oleju przez 5 minut. Potem zmniejsz płomień i smaż dalej 10 minut. Pod koniec oprósz solą oraz pieprzem. Mięso wyjmij. Szalotki i marchewki obierz, pokrój na kawałeczki. Dodaj do sosu ze smażenia. Podlej winem oraz 1/2 szkl. gorącej wody. Dodaj goździki, lubczyk oraz trochę imbiru. Dołóż musztardę.

Reklama

2. Królika włóż do warzywnej potrawki. Przykryj brytfankę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piecz ok. 45 minut. Pod koniec warzywną potrawkę wymieszaj ze śmietaną i całość jeszcze raz przypraw do smaku.

3. Królika w potrawce serwuj z ziemniakami albo knedlami z bułki. Przed podaniem potrawę udekoruj, np. listkami natki oraz kawałeczkami cytryny.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 2 główki czosnku, 6 łyżek oliwy, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, 3 pomidory, 2 cebule, 1 łyżka musztardy, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji. więcej