Królik ze śliwkami

Składniki na 8 porcji: 1 tuszka królika, 3 litry piwa, zielona papryka, 1 marchewka, 1 cebula, ząbek czosnku, gałązka tymianku, liść laurowy, 200 g suszonych śliwek, łyżeczka musztardy, 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 4 łyżki cukru, sól, pieprz.

1. Od sprawionego królika oddzielić udka. Warzywa umyć i pokroić. Tuszkę królika zrumienić w piekarniku. Zalać piwem i litrem wody, dodać warzywa i przyprawy. Gotować 2 godziny na małym ogniu.

2.Wyjąć królika, sos przecedzić przez sito i zostawić jeszcze na ogniu, by trochę odparował.

Reklama

3. Śliwki namoczyć. Udka ponacinać, wysmarować od wewnątrz musztardą, pieprzem, solą, nadziać śliwkami. Zrumienić na patelni, piec w piekarniku 20 minut.

Do sosu wrzucić tabliczkę czekolady, karmel zrobiony z 4 łyżek cukru i kilka suszonych śliwek. Polać nim mięso i podawać.

Nasza rada

Jeśli mamy czas, królika można namoczyć przez kilka godzin w marynacie z piwa, soli, pieprzu i ziół. Przesiąknie ich smakami.

Przygotowanie: ok. 180 min

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 60 dag filetu z łososia ze skórą, 1 łyżka miodu, 2 łyżki ostrej musztardy, sól, 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy, pieprz, 2-3 łyżki oliwy, szczypta płatków chili, 2-3 łyżki sosu... więcej